Met de gewaardeerde steun van

Bedankt Fleur!
Terug naar overzicht

Fleur Vermeiren zwom het voorbije weekend, tijdens de Antwerp Diamond Speedo Race, haar laatste wedstrijd. Ze besliste namelijk om - na een mooie carrière - de topsport vaarwel te zeggen.

(Internationale) carrière

In 2018 stak ze voor het eerst haar neus aan het internationale venster. Ze nam toen deel aan de EJK in Helsinki Finland. Op haar geliefkoosde afstand, de 50m schoolslag, eindigde ze op de 4e plaats. Op de dubbele afstand eindigde ze in de halve finales op de 14e plaats. Haar carrière bleef nadien bergop gaan, richting seniorniveau.

Een jaar later, stond ze namelijk al in de halve finales van de 50m schoolslag op de Wereldkampioenschappen lange baan in Gwangju, Zuid-Korea. Een gegeven dat een rode draad doorheen haar verdere carrière zou blijken.

De 'Corona-periode' strooide, zoals bij velen, helaas wat roet in het eten... Maar dat liet Fleur niet aan haar hart komen. Want in 2022 vonden er opnieuw wereldkampioenschappen plaats, dit keer in Boedapest, Hongarije. Opnieuw slaagde ze erin om het tot in de halve finales van de 50m schoolslag te schoppen. Dit keer was daarin plaats 14 het eindstation. In het najaar van dat jaar vonden ook wereldkampioenschappen korte baan plaats in Melbourne, Australië. De halve finales werden opnieuw haar deel, waarin ze 16e eindigde.

Die plaats behaalde ze ook op de wereldkampioenschappen lange baan in Fukuoka, Japan. Deze vonden in de zomer van 2023 plaats. Een plaats die ze ook bij haar laatste internationaal wapenfeit, de wereldkampioenschappen lange baan 2024 in Qatar, wist te bemachtigen.

Naast haar deelnames aan internationale kampioenschappen, werd ze ook 5x Belgisch kampioen.

Een woordje van Fleur

"Met zeer dubbele gevoelens neem ik afscheid van het competitiezwemmen. Het zwemmen heeft de laatste jaren van mijn leven mee bepaald, met prachtige momenten, zoals 5 halve finales op WK's. Helaas heeft de context van het Belgische zwemmen vandaag er ook deels voor gezorgd dat de energie die nodig is voor topsport langzaamaan is weggegaan. Hoe dan ook is het tijd voor iets nieuws en om de volle focus op mijn studies geneeskunde te leggen. Ik ben blij dat ik het kon afsluiten met een overwinning op mijn favoriete afstand, tijdens de ADSR in mijn geliefde 'Wezenberg'. Dank aan mijn eerste trainer Erik voor de support en aan Brigitte als mijn laatste trainer, voor de zeer goede begeleiding. Nog veel succes aan iedereen!"