Met de gewaardeerde steun van

Inschrijvingen Open Belgische Kampioenschappen zwemmen 2023
Terug naar overzicht

Inschrijvingen Open Belgische Kampioenschappen zwemmen 2023

Op maandag 13 maart 2023 ontving de Koninklijke Belgische Zwembond een bericht vanuit de Ligue Européenne de Natation (LEN), waarin te lezen stond dat er met onmiddellijke ingang een aanpassing doorgevoerd werd van de leeftijdscategorieën voor junioren. Voortaan kunnen namelijk ook jongens van 14 jaar (geboortejaar 2009) en meisjes tot 18 jaar (geboortejaar 2005) deelnemen aan de Europese Junioren Kampioenschappen, en dus per definitie junior zijn.

Deze beslissing heeft tot gevolg dat deze categorieën ook voor de federaties die bij de LEN aangesloten zijn veranderen.

Na intern beraad en overleg met federaties van buurlanden, werd op dinsdag 21 maart 2023 de beslissing genomen om ook al tijdens de nationale kampioenschappen van 2023 de wijzigingen door te voeren. Op die manier wordt er vermeden dat zwemmers de kans ontnomen wordt om zich te kwalificeren voor internationale tornooien.

Bij het wijzigen van de reglementen en het aanmaken van een nieuw Lenex-bestand, werden er enkele fouten gemaakt. Via deze weg wordt er orde op zaken gesteld en duidelijkheid verschaft.

  1. De limiettijden op de 800m- en 1500m vrije slag werden fout geconverteerd. Het reglement dat bepaalt dat de snelste zestien inschrijftijden in aanmerking komen om te starten blijft behouden;
     
  2. Bij het aanmaken en -passen van het Lenex-bestand werd er een typefout gemaakt bij ‘200m wisselslag heren juniors’ en bij de ‘800m vrije slag heren youth’. De limiettijden die in het vernieuwde regelement gepubliceerd werden, zijn de enige juiste.
    Inschrijven met een tijd boven de vereiste tijd is technisch gezien mogelijk. Deze inschrijvingen zullen echter na controle geweigerd worden;
     
  3. Voor één categorie, met name jongens geboren in 2007, is er een verschuiving gebeurd van ‘youth’ naar ‘juniors’. Voor hen gelden dus wel scherpere limiettijden. Op die manier wordt er – zoals voorgeschreven door de LEN - gelijkheid gecreëerd tussen mannen en vrouwen.

Concreet: inschrijvingen dienen te gebeuren via het Lenex-bestand dat op 21 maart 2023 door Kim Van Malderen aan alle clubs bezorgd werd.

Onze excuses voor deze ‘valse start’ maar we blijven samen met u uitkijken naar een mooie nieuwe editie van de Open Belgische Kampioenschappen.

Terug naar overzicht
PDF