Met de gewaardeerde steun van

Throwback: Rotterdam Qualification Meet 2023
Terug naar overzicht

Terwijl vandaag de Europese Kampioenschappen korte baan in Otopeni (Roemenië) van start gaan, blikken wij terug op de Rotterdam Qualification Meet 2023.

Zeventien zwemmers van Team BelSwim maakten woensdag de verplaatsing naar een van de mooiste zwemtempels van onze Noorderburen, om er deel te nemen aan de inmiddels traditionele opener van ‘het groot bad seizoen’. Een aantal van onze zwemmers maakten dan weer van deze wedstrijd gebruik als laatste wedstrijdprikkel vooraleer deel te nemen aan de EK.

Dag 1 - donderdag 30 november 2023

Op dag één plaatsten Valentine Dumont en Fleur Verdonck zich voor de A-finale van de 200m vrije slag. Daarin behaalden ze respectievelijk de derde (in 1:58.45) en achtste (in 2:01.29) plaats.

Dumont kwam tijdens de A-finalesessie ook nog aan de start op de 200m vlinderslag. Daarin zwom ze met haar tijd van 2:13.21 één van haar snelste tijden van de laatste jaren op dit nummer.

In de jeugdfinale van de 200m vrije slag zagen we maar liefst drie dames terug: Camille Henveaux, Sarah Dumont en Laure Durez. Deze eerste wist een heel knappe besttijd neer te zetten: 2:01.07. Sarah Dumont (2:03.54) en Laure Durez (2:04.30) eindigden in haar zog op de 6de en 8ste plaats.

Noah Verreth mocht vervolgens aan de start komen in de B-finale van de 200m rugslag. Daarin eindigde hij achtste, maar wel in een knap nieuw persoonlijk record: 2:05.28.

Dag 2 - vrijdag 1 december 2023

Drukke finaledag op dag twee van deze RQM. Zo plaatsten Sarah Dumont en Camille Henveaux zich voor de A-finale van de 400m wisselslag bij de dames. In die finale bewees Dumont met haar tijd (4:48.08) dat ze steeds dichter bij het Belgisch record (4:46.15) komt, dat al in 2000 door Yseult Gervy gezwommen werd. Ook Camille Henveaux presteerde op dit voor haar minder voor de hand liggend nummer knap en eindigde als zesde in een tijd van 4:55.18.

Fleur Verdonck bewees vervolgens in de finale van de 50m rugslag dat ook zij steeds dichter bij het nationaal hoogste niveau komt. Nog maar heel weinig dames deden haar al de tijd van 28.56 voor…

Stan Franckx was in de A-finale bij de heren precies drie seconden sneller dan Verdonck (25.56 dus). Dat brengt ook hem steeds dichter bij het Belgische record op deze afstand.

De A-finale van de 200m schoolslag was de volgende finale waarin Belgen aan de start kwamen. Grace Palmer en Zinke Delcommune eindigden respectievelijk vijfde (2:27.88) en 8ste (2:32.98).

In de herenfinale van het langste schoolslagnummer, pakte Noah De Schryver ‘de chocolade medaille’ in een tijd van 2:12.13.

Het laatste nummer van deze A-finalesessie was de 1500m vrije slag. Daarin kwamen twee Belgische dames aan de start. Lucie Hanquet eindigde als derde in een nieuwe besttijd van 16:30.13, amper 1 seconde boven de kwalificatievereisten voor de WK in Doha. Alisée Pisane eindigde in deze finale dan weer zevende in 16:43.76.

In de B-finale van de 400m wisselslag zagen we Ambre Franquinet vierde eindigen, in een tijd van 4:58.97.

Valentine Dumont eindigde dan weer zevende in de B-finale van de 100m vlinderslag in 1:00.64.

Dag 3 - zaterdag 2 december 2023

Dé Belgische prestatie van dag drie, en bij uitbreiding van het tornooi, komt op naam van Lucas Henveaux. Met zijn tijd van in de reeksen van de 800m vrije slag, 7:55.82, brak hij het 14 jaar oude record van Tom Vangeneugden met maar liefst 2,5 seconden!

Zinke Delcommune was op dag drie de enige Belgische die aan de start van een A-finale mocht komen. Ze liet het echter niet aan haar hart komen en zwom op de 200m wisselslag naar een hele mooie tijd van 2.17.04, dichtbij haar persoonlijke besttijd.

In de B-finales was Lotte Vanhauwaert de eerste die aan de start mocht komen, en wel op de 100m vrije slag. Daarin zwom ze een nieuw persoonlijk record: 56.53.

Stan Franckx zwom in de B-finale van de 100m rugslag naar een achtste plek, in 56.91.

Fleur Verdonck wist dan weer de jeugdfinale van de 100m rugslag dames te winnen in een mooie tijd van 1:02.04.

Ambre Franquinet kwam als laatste Belgische op dag drie in actie, tijdens de B-finale. Ze eindigde daarin tweede, in een tijd van 2:20.54.

Dag 4 - zondag 3 december 2023

Een deel van de selectie die deelneemt aan de Europese Kampioenschappen korte baan, vertrok al op zaterdagavond. Het was dus een beperktere Belgische selectie die op zondag aan de start kwam. Toch vielen nog een aantal mooie prestaties te noteren.

Zo zwom Alisée Pisane zich naar de zesde stek in de A-finale van de 400m vrije slag, in een tijd van 4:17.56.

Haar collega-afstandszwemster, Lucie Hanquet, veroverde dan weer het brons op de 800m vrije slag dames in een tijd van 8:43.72.

Noah Verreth kwam aan de start van de B-finale van de 50m vlinderslag met maar één doel: onder de 25 seconden duiken. Met een heel knappe 24.45 slaagde hij meer dan veel in zijn opzet!

Een besttijd was ook voor Noah De Schryver het doel in de B-finale van de 100m schoolslag. Met zijn 1:02.15 lukte dat met enkele honderdsten.

Als afsluiter voor de Belgen, mocht Fleur Verdonck nog eens knallen in de jeugdfinale van de 50m vrije slag dames. Ook zij slaagde er met verve in een nieuw persoonlijk record te vestigen en komt met 26.14 opnieuw dichter bij een magische grens…