Met de gewaardeerde steun van

Verslag WK  2024 Doha
Terug naar overzicht

Verslag WK 2024 Doha

WK zwemmen - open water zwemmen - artistiek zwemmen 2024 DOHA

Ondertussen is het WK al een dikke week voorbij, maar we brengen graag nog een verslag uit van dit belangrijk event!

Het WK te Doha ging van start met Renaud Barral (BRASS) in het solo mannen event bij het artistiek zwemmen. Renaud nam voor de eerste maal alleen deel aan een WK zonder zijn vaste partner Lisa Ingenito (zij heeft afgelopen zomer beslist om te stoppen op hoog niveau).
Renaud slaagde erin om zowel voor het TECH als voor het FREE event de finale te bereiken. In de TECH finale eindigde Renaud op de 12de plaats met 166,4566 punten en in de FREE finale eindigde Renaud op de 8ste plaats met 117,4333 punten. Het was niet evident voor Renaud, maar voor hem alvast terug een ervaring rijker.

Bij het open water zwemmen hadden we terug Logan Vanhuys (DM) aan de start, ondertussen zijn 5de WK sinds 2017! Voor Logan was dit een belangrijk mogelijk selectie moment voor de OS te Parijs. Jammer genoeg werd het voor hem een ontgoocheling aangezien hij op de 10KM op een 33ste plaats eindigde. Paar dagen later kon hij nog starten aan de 5KM waar hij op een 22ste plaats eindigde. Een moeilijk moment voor Logan, maar ondertussen traint Logan al terug met volle focus op binnenbad, met doelstelling kwalificatie voor EK lange baan in juni te Belgrado. 

In het binnenbad hadden we 9 zwemmers (1 man en 8 vrouwen) die voluit voor hun kansen gingen.

De mooiste prestaties kwamen dit WK van Lucas Henveaux (LGN)! Lucas zwom 3 Belgische records, 1 halve finale & 1 finale! 
Op de eerste dag realiseerde Lucas een nieuw BR op de 400m vrije slag en plaatste zich hiermee voor de finale! Met veel spanning en trotsheid keken we naar de finale 's avonds waarin Lucas een zeer mooie 5de plaats bemachtigde in een nieuwe toptijd van 3.44.61! 
We gaan Lucas zijn prestatie in Doha absoluut niet beginnen vergelijken met andere mannelijke toppers van de Belgische zwemgeschiedenis, maar we genieten samen met Lucas van deze topprestaties en wensen hem verder veel plezier en geluk toe bij het uitoefenen van deze mooie sport.
Het programma bij de mannen voor de combinatie van 200, 400, 800 vrije slag was niet echt ideaal. Want op dag 2 lag al de 200 vrije slag gepland en op dag 3 was er direct aansluitend de 800 vrije slag. Dit belette Lucas niet om op de 200 vrije slag een degelijke halve finale te halen (11de) en op de 800 vrije slag een nieuw BR en PR met een tijd van 7.52.10 (19de).

Onze twee anciens van de ploeg bij de dames Valentine Dumont (NOC, 4de WK) en Fleur Vermeiren (BRABO, 4de WK) hebben allebei degelijke halve finales gehaald respectievelijk op de 200 vrije slag (13de) en de 50 schoolslag (16de). Beide dames zullen gehoopt hebben om toch een PR te zwemmen, maar dit lukte net niet. Fleur had ook de pech om wat ziek te worden ter plaatse. 

Roos Vanotterdijk (DMB) was nog niet zeker in januari toen ze de zwemtrainingen terug opstartte of ze wel degelijk zou afreizen naar Doha. Ze was wel ingeschreven op de 50 rugslag en 50 vlinderslag om op die manier de estafette te kunnen inschrijven. Net voor vertrek werden nog wat testen gedaan en bleek Roos haar conditie nog onvoldoende voor een 100m. Roos zou enkel aan de start komen van de 50m rugslag en vlinderslag. 
Door de combinatie van de afmelding wegens gezondheidsproblemen van Fleur Verdonck (ZN) en de afmelding van Roos Vanotterdijk voor de 4x100 wisselslag, kon deze aflossing niet meer doorgaan en hierdoor heeft ook Florine Gaspard (CNB) afgezegd net voor vertrek (want haar hoofdreden voor deelname aan het WK was zuiver alleen de aflossing). Florine is volop  bezig met haar voorbereidingen richting de OS te Parijs en wij wensen haar veel geluk toe. Fleur Verdonck heeft recent een trainerswissel beslist en wij wensen haar ten eerste een goede gezondheid toe en veel succes met het nieuwe traject.

Roos werd op de 50 rugslag 28ste en op de 50 vlinderslag 17de, net naast de halve finale. We zijn vooral blij voor Roos dat ze terug de vreugde gevonden heeft in het zwemmen en wensen haar ook het allerbeste toe met de verdere voorbereidingen op korte termijn richting Parijs.

 

Grace Palmer (LGN) had zich voor de eerste maal individueel geplaatst voor haar eerste Wk senioren tornooi. Misschien was de spanning te hoog, want het werd voor Grace een lichte ontgoocheling. Ze eindigde op haar favoriete nummer, de 200 schoolslag, in 2.29.03, op de 18de plaats. Jammer genoeg net niet de halve finale voor haar. Ze heeft alszins een ervaring op senioren niveau erbij en kan dit meenemen naar de toekomst.

Alisée Pisane (ENW) & Lucie Hanquet (CNA) hadden een zwaar en moeilijk WK. Op de 1500 vrije slag eindigden ze respectievelijk 19de en 21ste. Alisée mocht ook nog deelnemen aan de 800 vrije slag, maar ook hier zal Alisée meer gehoopt hebben. Bij dit nummer eindigde Alisée 18de. 

Gezien de afmelding van Fleur Verdonck, werd Lucie Hanquet aangeduid als vervanger voor de 4x200 vrije slag estafette. Lotte Vanhauwaert (ROSC) en Camille Henveaux (LGN) waren als relay only swimmer geselecteerd en namen de 4x200 vrije slag voor hen rekening. 

Het estafette project bij de dames was voor ons een duidelijk doel, maar het werd een net niet verhaal voor onze dames. 
Bij de 4x200 vrije slag en de 4x100 wisselslag (resultaat van WK Fukuoka & WK Doha gecombineerd) eindigden de dames net niet bij de top 16 om door te stoten naar de OS te Parijs. 
Het was duidelijk dat we hier meer van verwacht hadden, maar de dames hebben alles gegeven en we moeten verder richting het volgend doel.

Terug naar overzicht
PDF