Met de gewaardeerde steun van

Louis Croenen stopt met topsport zwemmen
Terug naar overzicht

Louis Croenen stopt met topsport zwemmen

AANKONDIGING van Louis Croenen

Na 16 jaar waarin zwemmen de absolute focus was in mijn leven, heb ik beslist om het topsportleven achter mij te laten.

Ik heb heel veel mooie herinneringen aan het zwemmen: het gevoel van samen hard te werken, te pieken naar grote kampioenschappen en doelen te verwezenlijken is onbeschrijflijk en dat zal ik zeker nog missen in de toekomst. Dit blijven ervaringen voor het leven. Toch voelt het aan als het juiste moment om aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen.  

Ik ben ontzettend dankbaar voor alle leuke, enthousiaste en gedreven mensen die mijn pad kruisten en de unieke ervaringen die het zwemmen mij gaf. Ik wil dan ook de mensen die een grote bijdrage hebben geleverd aan mijn topsportcarrière even bedanken, en dat zijn er heel wat!

Ik begin graag met de onvoorwaardelijke steun van mijn ouders en vriendin @RenkeSevenants. Van de verplaatsingen naar trainingen en wedstrijden in binnen- en buitenland tot het geven van goede raad, koken en zorgen voor dé ideale rustomgeving. Het zijn maar enkele voorbeelden, maar jullie deden het allemaal met enorm veel plezier en toewijding. Onmogelijk om te beschrijven hoe dankbaar ik jullie ben om mij alle kansen te geven.  
P.S. Vanaf nu kan ik ook effectief mee naar vrienden en familie.  

Een overzicht van mijn parcours. 
Ik herinner me nog hoe gelukkig ik was als jonge competitiezwemmer bij Shark Herentals. Bedankt, Anne Brydenbach-Feyten en Dirk Van Looy, om me het zwemplezier mee te geven en zo’n hechte competitiegroep te vormen. Meer dan vijftien jaar later spreken we nog vaak over de leuke tijden in banen 1 en 2. Heeft er uiteindelijk ooit iemand een bak bier gewonnen door over de vlaggeskes te springen, Dirk?

Mij is het nooit gelukt, maar ik leerde doorbijten. Dat doorzettingsvermogen werd verder aangescherpt in de topsportschool, waar ook stilaan niet meer alle prestaties vanzelf kwamen. Ik leerde er omgaan met druk en verwachtingen en écht hard te trainen. Een dikke merci aan al mijn trainers en begeleiders van de topsportschool voor jullie inzet, steun, flexibiliteiten en om me voor te bereiden op het echte werk @LodeGrossen, @StefanDeckx, @IngeLeeten, @KimVanMalderen, @VincentVanbelle, @KevinKuppens, @rafVanDyck, @NathanKahan @PascaleVerbauwen, @StefaanObreno. Ook @FransVandenWyngaert (toenmalige directeur TSS) bedank ik graag van harte voor het verlenen van verschillende flexibiliteiten: o.a. het inhalen van lessen en examens vanwege deelneme aan buitenlandse stages en wedstrijden met hogere jaren.  


Tijdens het eerste jaar hoger onderwijs trainde ik verder onder de vleugels van Inge Leeten en Stefan Deckx, een echt powerkoppel! Het was zeker één van de meest uitdagende seizoenen, maar ik heb er plezier kunnen combineren met hard trainen en afzien. Ik kan me de gebaren en mimiek van Inge en het gelach van Stefan nog goed herinneren als we weer eens iets hadden uitgespookt. Onmogelijk om in woorden uit te drukken hoe dankbaar ik jullie ben. Samen met jullie zette ik de eerste stappen als seniorzwemmer en zwom ik mijn eerste BR. 

Daarna verhuisde ik naar het Oost-Vlaamse TCW team om onder @RikValcke en @WauterDerycke te trainen. Qua ambiance kon dat tellen! Extra sfeermakers en zowel fysieke als mentale verzorgers waren beide kiné’s @VincentCallewaert en @AlexanderVanbekbergen. We hebben wat afgelachen met jullie, he-he-he! De groepssfeer die ik er heb ervaren, zal ik nooit vergeten! Tevreden en fier blik ik terug op de stage en wedstrijd in de Verenigde Staten en het daaropvolgende WK in Kazan, met een finaleplaats en Belgisch record als kers op de taart. Twas ol hin hoar snin, maar een dikke merci aan het ganse team voor het harde werk!  

Uiteindelijk koos ik er voor om mijn carrière verder te zetten onder leiding van @RonaldGaastra, waar ook @WardPellegrims, @Jidbosch, @StijnAuwers, @StijnCorten, @EllenJacobs, @Wendy_vdzanden, @BiekeVandenabeele, @JeroenMeganck, @IngeDeRidder en @SamMoustie deel uitmaakten van het team. Wat een uitgebouwd en professioneel team! Ik maakte veel progressie op verschillende zwemdisciplines, zwom een BR op de 100m en ontdekte er een andere trainingsaanpak. Volgens @Ronaldgaastra werd ik er een echte vent. Aan het hele team: petje af!

Last-but-not-least zwom ik het afgelopen jaar bij Proswimteam (samenwerking VZF) onder leiding van @MaartenDeWilde en @NilsVanAudekerke. Een half jaar geleden verbrak ik nog mijn eigen Belgisch record. Respect voor jullie allebei! De taak als coach combineren met een full-time job getuigt van veel inzet en passie. Ook hier een dikke merci!

Uiteraard geen afscheid zonder mijn trainingsmakkers te bedanken. Dit zijn er te veel om allemaal te vermelden, maar weet dat jullie één-voor-één een steentje bijgedragen hebben aan mijn zwemcarrière!  

Special shout-out naar degenen met wie ik het meeste aantal trainingen en km’s afgelegd heb (en dat zijn er heel wat) @JasperAerents (TheChampiooons), @EmmanuelVanluchene (crèmeke?), @Lander Hendrickx (laatste 20m altijd versnellen), @NilsVanAudekerke (eerste 50m gas geven), @KenCortens (ketchupman), @ThomasThijs (ThommieT), @BastenCaerts (BuffelBasten), @AlexandreMarcourt (vliegtuigsj), @SebaDeMeulemeester (if you know…), @lorenzweiremans (Googleman),…

Verder bedank ik nog graag de organisaties die mij jarenlang ondersteund hebben. Dankzij @Topsportenstudie (VUB) kon ik topsport en studie combineren. @SportVlaanderen en de @VlaamseZwemfed gaven me ontzettend veel kansen. Enorm veel dank aan alle mensen voor het jarenlange vertrouwen! Mijn sponsors @Speedobelgium en @arenabenelux stonden steeds voor me klaar met de nieuwste materialen. Ik heb veel zwembroeken versleten, amai! 

Ook hartelijk dank aan de vrijwilligers en officials die tijdens competities hun vrije tijd spenderen naast het bad. Jullie worden vaak vergeten, maar mijn waardering is enorm! Zonder jullie bestaat er geen competitiezwemmen. 

Tot slot: aan alle supporters en familie, jullie waren een grote steun, ook en vooral tijdens moeilijke momenten. De succeswensen en berichtjes gaven me telkens een boost! 

We zien elkaar nog (op de BK)!
Louis

AANKONDIGING van BELSWIM

Eerst verrast, maar snel, toch begripvol hebben we kennisgenomen van de beslissing van Louis Croenen om vanaf vandaag zijn internationale zwemloopbaan te beëindigen.

Vanaf vrij jonge leeftijd was Louis een sporter én redelijk snel een elite-sporter die duidelijk zijn vooropgestelde individuele doelstellingen bepaalde en dan systematisch en resultaatsgericht ernaar toe werkte. Hij koos op jonge leeftijd voor de topsportschool te Antwerpen, ontdekte snel in welke richting zijn wedstrijdkeuze diende te verlopen om succesvol te zijn. Hij volgde daarna een begeleidings- en wedstrijdtraject dat hem maximale kansen op succes moest bieden.

Dat traject was niet het makkelijkste. In de eerste jaren van zijn ontwikkeling werd er geopteerd voor een brede ontwikkeling via wisselslag, hoewel hijzelf en zijn omkadering wisten dat dit uiteindelijk niet zijn sterkste weddstrijddiscipline was... Doorheen de jaren werd er gestaag toegewerkt naar die afstanden en disciplines waar hij wel heel succesvol kon en zou zijn, met name de 200vlinderslag en de 200vrijeslag, dit laatste in functie van de aflossing 4*200vs.

Hieronder een summier overzicht van zijn beste prestaties doorheen zijn zwemloopbaan tijdens belangrijke tornooien:

2009 EYOF Tampere 400 wisselslag 4'32''50 (5de plaats), 200 vlinderslag 2'05"89 (8ste plaats)

2010 Brittish Open Jeugd Sheffield 200 vrije slag 1'52"06, 200 rugslag 2'04"51, 200 vlinderslag 2'03"16 

2011 EJK Belgrado 200 wisselslag 2'04"43 (7de plaats), 4x200 vrije slag (6de plaats)

2012 OS Londen 4x200 vrije slag 7'14"44 (12de plaats), Antwerpen 200 vlinder 2'01"56 

2014 EK Berlijn 200 vlinderslag 1'56"06 (4de plaats), 4x200 vrije slag 7'10"59 (3de plaats)

2015 WK Kazan 200 vlinderslag 1'55"39 (7de plaats), 4x200 vrije slag (6de plaats)

2016 EK Londen 200 vlinderslag 1'56"65 (6de plaats), 4x200 vrije slag 7'08"82 (2de plaats)

         OS Rio de Janeiro 200 vlinderslag 1'56"03 (8ste finale), 4x200 vrije slag 7'11"64 (8ste plaats)

2017 WK Boedapest 200 vlinderslag 1'56"75 (17de plaats)

2018 EK Glasgow 200 vlinderslag 1'56"33 (4de plaats)

2019 WK Gwangju 200 vlinderslag 1'56"35 (15de plaats)

2021 EK Boedapest 200 vlinderslag 1'55"69 (6de plaats)

         OS Tokyo 200 vlinderslag 1'55"78 (16de plaats)

 

Nog enkele weetjes:

 

  • Louis realiseerde zijn beste seizoensprestatie grotendeels tijdens het hoofdtornooi
  • Louis is nog steeds in het bezit van 29 Belgische jeugdrecords
  • Louis is Belgisch recordhouder op de 100 en 200 vlinderslag en heeft nog extra 3 Belgische Records op zijn naam staan via aflossing
  • Louis heeft zijn sportloopbaan steeds gecombineerd met Universitaire studies: hij is Master of Science in de Bewegings-en Sportwetenschappen
  • Enige Belgische zwemmer die ooit 2 finales op 1 dag had op de OS
  • Altijd geselecteerd voor Internationale tornooien onafgebroken sinds 2009
  • 5 selecties WK lange baan, 5 selecties EK lange baan en hierbij telkens finale
  • 3 deelnames aan de Olympische Spelen (Londen 2012 – Rio 2016 – Tokyo 2021)

 

BELSWIM bedankt Louis oprecht voor al die mooie sportjaren en wenst hem voor de toekomst het allerbeste. Uiteraard hopen we Louis vaak terug te zien in onze zwemwereld ,... in welke hoedanigheid dan ook!

Terug naar overzicht
PDF