Met de gewaardeerde steun van

#MerciLouis
Terug naar overzicht

#MerciLouis

Bedankingsmoment 31 juli 2022

Louis Croenen dook op zondag 31 juli 2022 een laatste keer het water van Olympisch Zwemcentrum Wezenberg in, om ‘zijn’ 200m vlinderslag te zwemmen. Daarmee kwam een einde aan een jarenlange, prachtige carrière.

Heel wat familie, vrienden, kennissen, sympathisanten en supporters waren op post om hem te bedanken voor de vele mooie momenten die hij de Belgische zwemsport bezorgd heeft.

Dankwoord

In naam van zijn club Shark, de topsportschool van Antwerpen waar hij zijn volledige middelbare schooltijd doorbracht, de KBZB, zwemfed en bij uitbreiding de Belgische zwemwereld, sprak Kim Van Malderen, secretaris-generaal en teammanager van de KBZB, een dankwoord uit.

Louis

Er zijn vandaag heel wat mensen hier aanwezig om vandaag ‘geen vaarwel maar tot ziens’ te zeggen. Maar vooral om jou, een van de grootste zwemmers uit de geschiedenis van ons kleine (zwem)landje, te bedanken…

We zien hier nog zó die jonge, talentvolle zwemmer in zijn Shark-badmuts voor ons. Al kwam plezier hebben in het zwemmen op de eerste plaats, toch was het al duidelijk dat je over de nodige portie talent en trainingsbereidheid beschikte.

Die trainingsarbeid groeide doorheen je carrière op de Topsportschool, waar je een aanzienlijk deel van je jeugd doorbracht. Heel wat jeugdrecords werden door jou aan diggelen gezwommen. Enkele tientallen daarvan, staan vandaag nog steeds op de tabellen.

Je plaatste je voor tientallen kampioenschappen en tornooien. Zo mocht je ons land vertegenwoordigen tijdens de EYOF, de EJK en plots voor we het goed en wel beseften, stond je op de Olympische Spelen in Londen… En toen moest het nog allemaal ‘écht’ beginnen.

Op je twintigste verbrak je je eerste Belgisch seniorrecord en dat op ‘jouw’ 200m vlinderslag. Je verbeterde dat record, samen met de 100m vlinderslag nog heel wat keren. Ik vrees dat we er moeten vanuit gaan dat – zeker dat record op de 200m – nog even zal blijven staan. Want laat ons eerlijk zijn, wie wil dat nummer nu eigenlijk zwemmen?

Je bouwde, gesteund door je familie, vrienden, vriendin, coaches, medezwemmers, enz. een knappe, lange, maar vooral heel stabiele carrière uit. Je was een van de zekerheden binnen de Belgische nationale selecties. Niet enkel door je aanwezigheid, maar ook door je prestaties. Wanneer het moest, stond jij er steeds. Je werd zelfs de enige Belgische zwemmer ooit die 2 finales op 1 dag mocht zwemmen op de Olympische Spelen.

Een carrière vol titels, records, finales en medailles. Je kwam op plaatsen in heel de wereld. Maar bovenal, bleef jij ‘gewoon Louis’. Een vriendelijk woord voor een official, een foto met jonge fans, … Jij deed het allemaal op je eigen rustige, maar vriendelijke manier.

We wensen jou voor de toekomst uiteraard het allerbeste en hopen je nog vaak terug te zien in ons zwemwereldje te mogen zien... in welke hoedanigheid dan ook.

Bedankt, Louis en tot ziens!

Leuke-Louis-Weetjes

  • Louis realiseerde zijn beste seizoensprestatie grotendeels tijdens het hoofdtornooi van het betreffende seizoen;
  • Louis is nog steeds in het bezit van 29 Belgische jeugdrecords;
  • Louis is Belgisch recordhouder op de 100- en 200m vlinderslag en heeft nog 3 Belgische Records op zijn naam staan via aflossingen;
  • Louis heeft zijn sportloopbaan steeds gecombineerd met Universitaire studies: hij is Master of Science in de Bewegings-en Sportwetenschappen;
  • Louis is de enige Belgische zwemmer die ooit 2 finales op 1 dag had op de OS;
  • Louis werd sinds 2009 onafgebroken geselecteerd voor de internationale tornooien;
  • Louis telt op zijn palmares 5 selecties voor de WK lange baan, 5 selecties voor de EK lange baan en haalde hierbij telkens een finaleplaats;
  • Louis nam drie maal deel aan de Olympische Spelen (Londen 2012 – Rio 2016 – Tokyo 2021);

#MerciLouis

De zwemfed-gemeenschap bedankt Louis oprecht voor al die mooie sportjaren en wenst hem voor de toekomst het allerbeste. Uiteraard hopen we Louis vaak terug te zien in ons wereldje... in welke hoedanigheid dan ook!

Terug naar overzicht
PDF